Jdi na obsah Jdi na menu
 


ASTERIX A OBELIX

Obrazek

Pro velký úspěch opakujeme 26.10.2008 od 17:00                 na SOKOLOVNĚ!!!

premiéra jaro 2008 - režijní debut Jany Burešové

ASTERIX A OBELIX

I tato repríza zaznamenala obrovský úspěch.  Všem divákům děkujeme za skvělou atmosféru.  A co chystá Jana Burešová dá?.... V září 2009 bude nacvičovat doslova  "lahůdku" .  Víc zatím neprozradíme, určitě se ale máte na co těšit.

--------------------------

Pro velký úspěch opakujeme 26.10.2008 od 17:00 na SOKOLOVNĚ!!!

Předprodej vstupenek v knize na náměstí.

-----------------------

všechna představení 11., 12., 18., 19., 25. a 27. dubna 2008 byla dopředu vyprodána.

Obrazek

Fotky z představení zde

scénář, režie, výprava Jana  Burešová.

- naivní a humorná komedie o Galech a Římanech, kde dobro vítězí nad zlem

hlavní role: Tomáš Vacek, Vendula Jurášová, Petr Dolinský, Jaroslav Skála, Miluše Calábková, Tomáš Pospíšil, Pavel Bureš, Lukáš Malaska

Obrazek

Dále hrají:

Galové:

ASTERIX

Gal

Vendula Jurášová

OBELIX

Gal

Tomáš Vacek

PANORAMIX

druid

Peťa Dolinský

AUTOSKALIX

náčelník vesnice

Jarda Skála

VORMÍNA

náčelníkova žena

Miluška Calábková

ARCHAIX

stařík

Peťa Škobrtal

KOLULA

manželka Archaixe

Jitka Pospíšilová

KAKOFONIX 

Gal - pěvec

Věra Lónová

FALBALA

vesničanka

Katka Baránková

GIGOLIX

přítel Falbaly

Marek Kvapilík

APENDIX

prodejce ryb

Jarka Dolinská

AUTOMATIX

kovář

Jarda Hlavinka

PARMUS

bratranec Apendixe

Marek Jícha

VERDIX

druid –Zlatý srp

Tomáš Pospíšil

RUBIX

druid

Adrian Amiridis

SIRIX

druid

Pavel Bureš

MATEMATIX

falešný druid

Petr Bureš

ANALYTIX

falešný druid

Michal Smékal

CIMBALIX

falešný druid

Lukáš Malaska

FILIPA

manželka Apendixe

Jana Baroňová

BAMBÍNA

dcera Vormíny

Renča Škobrtalová

GINTONIX

syn Vormíny

Peťa Škobrtal ml.

BUBLIFUX

syn Filipy

Hynek Moliš

 

Římané:

JULIUS CAESAR

císař

Tomáš Pospíšil

DELIRIUS

Caesarův zrádce

Lukáš Malaska

PAIUS BONUS

centurion

Pavel Bureš

SOMRIX 

věštec 

Peťa Dolinský

ZPRONEVĚRUX 

výběrčí dani

Jarda Beran

HYPOTÉNUS

inženýr

Jarda Hlavinka

TROLEJBUS 

velitel legionářů

Jarda Beran

BRUTUS

syn Caesara

Petr Bureš

TERMINÁTUS

kyklop

Pavel Bureš

ALKOHOLIX

pomocník Somrixe

Honzík Baránek

ANOREXIX

pomocník Somrixe

Marťa Moliš

ALFABETUS

kameník

Věra Lónová

SARKASMUS

žalážník

 

KNEDLOZELUS

kuchař

Jarda Skála

TREMENS

pravá ruka Deliriuse

Marek Kvapilík

FLEGMATUS

legionář

Peťa Bureš

HOUMLESUS

legionář

Ráďa Dolinský

MALBORUS

legionář

Michal Smékal

GAMBRINUS

legionář

Adrian Amiridis

MORIBUNDUS

legionář

figurína

STATIKUS

legionář

Honzík  Baránek

ANONIMUS

legionář

Marťa Moliš

FALBALA

1. tanečnice

Katka Baránková

HALINA

2. tanečnice

Nikola Robenková

GALINA

3. tanečnice

Lucka Havlíčková

PRALINA

4. tanečnice

Zuzka Bitnerová

REŽIÉR

Jana Burešová

SCÉNÁŘ

Jana Burešová

REKVIZITY

Jana Burešová

KOSTÝMY

Jana Burešová

TECHNIK

Pavel Bureš st.

SVĚTLO A TMA

Filip Baroň

ZVUK

Filip Baroň

OPONA

Peťa Škobrtal

CHOREOGRAFIE

Eva Příkopová

Jana Burešová

 Článek z Litovelských novin:

Vážený a milý příznivče amatérského divadla!

 

Určitě jsi zvyklý na články o nově připravovaných hrách amatérského divadla v Litovli psané Petrem Linduškou nebo třeba Michalem Schmalzem. Jsou to zkušení režiséři a herci, kteří jsou s litovelským divadlem spjati již mnoho let a podle mého názoru jsou jejich zkušenosti na divadelních prknech hodně znát.

            Protentokrát si ale dovolím napsat tento článek já, Jana Burešová.

Pokud jsi, věrný diváku, shlédl představení Chramst! Aneb mejdan s Adélou, Rychlé šípy, Limonádový Joe nebo představení Jak je důležité míti Filipa, pak jsi si možná všiml, že i mé jméno u těchto divadelních „kusů“ již figurovalo. Nikoliv však jako režisér. Mým úkolem  bylo vyrobit k těmto hrám kulisy, rekvizity a kostýmy. V případě hry o masožravé Adélce jsem si vyzkoušela roli spoluautora scénáře a dokonce i herce jakožto hospodského harmonikáře. Tento koníček mne natolik pohltil, že jsem se odhodlala napsat scénář ke zcela nové hře Asterix a Obelix. Dokonce ji i sama režíruji. K tomuto kroku mne vlastně přivedl Petr Linduška, který ve mně vzbudil touhu vyzkoušet si přípravu vlastní hry od A až do Z.

Jsem milovníkem  naivních a humorných komedií, kde dobro vítězí nad zlem. Takové ty pohádky pro dospělé, protože jsou (podle mého názoru) výborným „lékem“ na dnešní uspěchanou dobu.

Snad tento můj nápad, který mi pomohou zrealizovat mí kamarádi, bude pro Tebe, Miluško, Zdeňku, Evo, Pepo, ….  právě tím pravým lékem, který u Tebe navodí dobrou náladu nejenom v hledišti Sokolovny při sledování hry, ale i druhý, třetí , ...den. Přála bych si, aby jsi i tentokrát řekl: „Moc se mi to líbilo.“ Tak, jak jsi to říkal u představení připravovaných  pod vedením mých vzorů Mirka Spurníka, Petra Lindušky, Pavla Soldána nebo Michala Schmalze.

Určitě jsi zvědavý, kdo Tě bude bavit celý večer. A ode mne by bylo sobecké, kdybych Ti to alespoň trošku neprozradila, takže:

Obelixe bude hrát Tomáš Vacek, jehož herecké kvality  jsme poznali už  v roli slavného amerického detektiva Nicka Cartera. Při výběru hlavních postav jsem neměla žádných pochyb o tom, že bude tím pravým pro ztvárnění naivního dobrotivého siláka. O jeho fyzických předpokladech vůbec nemluvě. Jako Nick přece rukou rozsekl židli jako nic! V případě Asterixe jsem měla také jasnou představu o tom, kdo jej bude hrát. Musí to být drobnější, mrštný,  chytrý a veselý chlapík, kterému létají jiskřičky šibalství z očí. No a tohle všechno (teda skoro všechno) vlastní Vendulka Jurášová, známá jako tanečnice kankánu z Adély. Snad jí bude knír slušet. Koho tam máme dál? Tak třeba Panoramix. Moudrý druid, který umí vařit kouzelný nápoj z nejrůznějších bylin a přísad – to je přece celý Peťa Dolinský! Rostliny jsou jeho koníčkem i živobytím. A protože má Peťa v sobě tak trošku i skrytého raráška, zvládne  i roli vychytralého lumpa. Věštce, který dokáže téměř každého obalamutit. No a co by to bylo za divadlo, kde by nehrál dobrotivý Jarda Skála nebo na první pohled rázná, ale ve skutečnosti zlatá Miluška Calábková. Bude z nich skvělá dvojka v roli náčelníka galské vesnice Autoskalixe (pozorný čtenář vydedukuje, odkud se jméno této role vzalo) a jeho ženy Vormíny.

Kde jsou Galové, tam musejí být i Římané. Tím největším a nejslavnějším je bezesporu Julius Caesar. Vysoký a důstojný Říman s typickým orlím nosem. Jistě už tušíš, že to nemůže být nikdo jiný než Tomáš Pospíšil, který tak skvěle ztvárnil postavu Dlouhého Bidla v Rychlých šípech. Musím se také zmínit o jednom centurionovi. Podsaditý legionář, který marně čelí síle kouzelného nápoje a odnese to nejednou modřinou. To je role jako stvořená pro Pavla Bureše staršího, kterého již znáš jako Červenáčka nebo hraběte Kracmara. A kde je centurion, tam je i jeho legie. Legionáře bude hrát parta svalnatých, mladých a urostlých chlapů, kteří umějí zacházet s mečem a rozumějí taktice boje. Kde jsou mladí, svalnatí bojovníci, tam musejí být i křehké a krásné dívky. V našem případě to budou smyslné tanečnice vlnící boky, majíce při tom tajemně zahaléné tváře rouškami. Tanec a hudba k divadlu nerozlučitelně patří.

Já se moc těším i na postavu zrádného a falešného Deliria, kterého si „střihne“ Lukáš Malaska. Věřím, že nám předvede nekonečnou škálu úšklebků, pitvoření a intrik, aby dosáhl svého cíle. Ale jak už jsem naznačila: Dobro v pohádkách vždy vítězí.

Věřím, že celý herecký soubor předvede humorné a milé představení o hrdinech našeho dětství a že se na Tebe, věrný příznivče litovelského amatérského divadla, budeme moci těšit na jaře příštího roku 2008. Přijď se na nás a na příběh o Galech a Římanech podívat.

 

Jana Burešová, režisérka

 

 

Náhledy fotografií ze složky Asterix a Obelix

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

"bard" - Souhlas

Vize postavičky "barda" zpočátku měla mít úplně jinou podobu................Riskantní toulky po jevišti jí byly záhy zapovězeny :)Mistrně vyrobená dekorace kmenu k tomu měla diváka jednoznačně nabádat :).

Michal Schmalz - Ve stylu galskořímském

Každý,kdo jen trochu přivoněl k ochotnickému divadlu,si částečně dokáže představit,kolik práce,invence a píle se skrývá za tímhle představením!Že Jana Burešová dokáže krásnou scénu(jevištní),rekvizity a propagaci víme všichni,ale pro mě byla překvapením velmi dobrá režie.herecké výkony jmenovitě vyzvedávat nebudu - všechny byly na velmi dobré úrovni se skvělým kolektivním duchem,který je spolu s nadšením pro věc nezbytným kořením divadla - ochotnického zvlášť.Občasné "hlušinky" i drobnosti ve výrazu bych pominul,nikde "nespadl řetěz",navíc "plný dům" -tak co chtít víc?Problém vidím ve scénáři - kdo neviděl film -jako já-nevěděl o co běží a představení se tak stalo více panoptikem figurek v zápase galskořímském.Přepis filmu do scenické podoby je oříškem i pro protřelého profíka - filmové střihy prostě na jevišti udělat nejdou.Ale od "Adély" Jana udělala sedmimílový krok!Přimlouval bych se taky za méně "doslovnosti" - proč neponechat divákovi prostor pro vlastní fantazii a představivost?I přes tyto rejpánky do vlastních řad smekám pomyslný klobouček a ohýbám svá bolavá záda k úkloně před Janinou prací(přeju samé zdraví a následnou energii) a do portálu volám :DIVADLO ŹIJE!!!A v Litovli zvášť!

Petr Linduška - Shlédnuto

Byl jsem se podívat a musím pogratulovat jak režisérce Janě, že zvládla nácvik tolika lidu, tak lidu, že zvládl všechny ty gagy, kterými je představení prošpikováno. Výprava, jak už jsme zvyklí, vynikající, spousty krásných rekvizit a "blbinek", všechno dobře odsejpalo, téměř žádné hluché místo, všechy hlavní role do jedné měly výborné podání. Vyzvedávám pana herce Malasku, pana herce Vacka, velice příjmně přeqapila Vendulka jako Asterix, ale i ostatní. Moje "osobní děcko" Jarda Skála jako Autoskalix neměl chybu. Trochu v pozadí byla role barda - vyzněla do ztracena, ale ostatní hbitě zachránili. Celkový dojem jsem měl velice dobrý, publikum spolupracovalo a zjevně se dobře bavilo. Mluvím o sobotě 12.4. Myslím, že až se představení tzv. "usadí", mohlo by ještě narvat Záložnu. Burešovic, ještě jednou gratulace !