Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naší stálou scénou je SOKOLOVNA v LITOVLI (Opletalova ulice).

Obrazek

Příjezd od Olomouce:

Kolem firmy HEAD (žlutá hala), mírně doprava (po pravé straně pivovar), po cca 300 m kolem Elektro Dostál doprava (rovně je jednosměrka). Pokračujeme stále po hlavní silnici  (ulice Čihadlo) kolem rybníka, firmy Hajdo a dále ulicí Studentů. Před budovou základní školy (přes retardér) pokračujeme doleva. Sokolovna stojí u Uničovského rybníka vedle žluté budovy Gymnázia.

Obrazek

Něco málo o stavbě sokolovny:

     Základní kámen byl položen v roce 1924. Až v roce 1932 se sokolská jednota konečně pustila do stavby stadionu a vyhlásila pracovní povinnost 60 hodin pro každého člena. Rozhodující zásluhu na stavbě tribuny měl obchodník St. Smékal. Stadion byl otevřen 21. 8. 1933 lehkoatletickým utkáním s Křelovem a 24. 9. atletickým přeborem Olomoucké a Severomoravské Župy.

     Na jaře 1934 se sokolská jednota pustila do dlouho připravované stavby sokolovny podle návrhu brněnského architekta Josefa Dovrtěla. Náklad přes milión KĆ byl pro jednotu značně vysoký, i po dostavbě ještě zůstalo na 200 tisíc dluhů. Pomáhay dobrovolné brigády, ale jednota také nabízela přednostně práci nezaměstnaným sokolům. Ve dnech 8.-10. 6. 1935 byla sokolovna slavnostně otevřena.

(z knihy L.Šika: Litovelské paměti)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář