Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mauglí

-          autorský studentský muzikál, 2003

 

hudba                       Otto Orany

scénář                       Otto Orany, Iva Kevešová, Lucie Ottingerová, Pavel Soldán

režie                          Pavel Soldán

choreografie            Iveta Navrátilová, Lenka Strnadová

Obrazek

Fotky z představení zde

osoby a obsazení:

Obrazek

Obrazek

Slovo režiséra:

Milý diváku,

     přišel jsi se nepochybně pobavit na sokolovnu a my Ti zatím předkládáme šíleně dlouhý seznam (asi 67 lidí) , kteří se na dnešním představení nějakým způsobem podílejí. Věz, že cílem nebylo Tě otrávit, ale spíše ohromit. Není to pěkné najít v tak malém městě tolik aktivních lidí, kteří jako celek jsou schopni složit hudbu, napsat text, celé to nacvičit, zrežírovat, zahrát, zazpívat a zatančit tak, aby vznikl muzikál v tom pravém slova smyslu, tedy aspoň podobný těm, které znáš z velkých muzikálových scén?  

     Zase na druhou stranu, milý diváku, nemůžeš po nás chtít zázraky. Všichni aktéři jsou studenty gymnázia, či dokonce jen žáky základní školy, zkrátka nejsou to žádní "profíci", kteří vystudovali umělecké školy a nedělají nic jiného. Což se projevilo, mimo jiné i tím, že během celého nácviku muzikálu nebyla jediná zkouška, kde by aspoň několik hlavních aktérů nechybělo (Nemyslím tím chřipkovou epidemii 14 dnů před premiérou - to byla totální pohroma!). Další problémy nastaly také s technickým zvládnutím celé akce - ozvučení, stěhování hudebních nástrojů, malé prostory a čas pro nácvik, ……

      Já vím, milý diváku, přišel jsi zhlédnout konečný výsledek a nějaké "provozní" problémy Tě vůbec nemusí zajímat. Koneckonců  máš na to, za svých 30 Kč, právo.

     Tak nezbývá, než Ti popřát  příjemnou zábavu, poprosit o trochu shovívavosti tam, kde se vše nepovede a  naopak  o potlesk tam, kde se Ti to bude líbit.

                                                                                                         

                                                                             Pavel Soldán

Napsali o nás:

Vlasta Hradilová

PRÁVO 13. 3. 2003

V Litovli si studenti gymnázia troufli na autorský muzikál

Sál sokolovny v Litovli praskal po tři večery v závěru minulého týdne ve švech. Tak velký byl zájem o první představení nového muzikálu Mauglí, který nastudovali spolu s některými kantory a dalšími zanícenými lidmi studenti a žáci tamějšího Gymnázia Jana Opletala, ZŠ na ulici Vítězná a ZUŠ v Litovli. Nový muzikál vznikal přibližně dva a půl roku a u jeho zrodu stála především pozoruhodná autorská dvojice, kterou vytvořili dnes studenti 4. ročníku gymnázia Otto Orany a Iva Kevešová. "S Ivou jsme spolupracovali už dříve. Ona psala texty písní, já k nim skládal hudbu. Bavilo nás to a rozhodli jsme se udělat něco většího se svými spolužáky a kamarády. Muzikál je pro nás nejpřirozenější žánr, takže o podobě společného díla jsme ani nemuseli příliš dlouho diskutovat. Nakonec nás napadlo vzít námět pro scénář z Kiplingova Mauglího," svěřil se Orany, který kromě skládání také dobře hraje na klarinet, klavír i saxofon. Od září začne studovat na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Orany složil k novému muzikálu hudbu, texty jeho písní jsou dílem Kevešové a na scénáři se kromě těchto dvou autorů podíleli i Lucie Ottingerová a Pavel Soldán, který je také režisérem představení, na jehož uvedení se podílelo na sedmdesát lidí. "Zřejmě nejsložitější bylo dát je dohromady a sladit termíny zkoušek," tvrdí Orany. Muzikál má dvě části. Ta první vychází věrně z předlohy zobrazující mládí a život Mauglího. "Druhá je již naše fikce," říká Kevešová k příběhu, v němž se Mauglí zamiluje do pralesní dívky. Proti jejich lásce se postaví její kmen i džungle, ale rozbít se jim ji nepodaří díky rozumnému Akélovi, který všechny znesvářené smíří. V muzikálu neúčinkují žádní profesionální herci a jeho protagonisté si také na profíky nehrají. O to pozoruhodnější je zjištění, že divákovi přinášejí příjemnou podívanou plnou zajímavých, často až překvapivých momentů okořeněných originální hudbou a řadou pěkných písní. "Konkrétní nabídku zatím nemáme, ale pokud se objeví, rádi bychom nový muzikál reprízovali nejen v Litovli, ale i na jiných místech," konstatoval Orany.

 
 

Náhledy fotografií ze složky Mauglí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář